Efterår er frugt, bær og syltetid

Efterår er frugt, bær og syltetid

3. oktober 2021 Slået fra Af Mary-Ann

Jeg skal lige hilse at sige, at vi er blevet begavet med oceaner af bær og frugt.

Vi har et hegn med Kræger. For dem der ikke kender dem, er det en slags vild blomme. Den er hylesur, men god at lave gele, snaps og marmelade af. Folk her på øen bruger dem kun til gele, for det er umuligt at pille stenene ud, men på Lyø, vores naboø, bruger man dem gerne til marmelade.

Vi har plukket, intet mindre end 70 kg. Ja, jeg sagde halvfjerds kilo.
Gitte Ged fra landhotellet fik de 60 kilo og resten beholdt jeg selv. De ligger i fryseren og venter på at jeg finder ud af hvad jeg kan bruge dem til.

Kræger der stadig hænger på træerne. De bliver ikke plukket.

Hyld har jeg også fået nogle af. Jeg vil tro omkring 3-4 kg. Vi kan godt lide hyldebærsuppe. Det jeg ikke allerede har brugt til ketchup ligger også i fryseren.

Ketchup? Jeps. Jeg har virkelig mange tjørnebær, og da jeg først fandt ud af at de rent faktisk er spiselige, og kan bruges til ketchup, sammen med hyldebær, fik jeg i den grad et anfald af begærlighed. Her har jeg måske 40-50 kg. bær hængende på mine tjørnetræer. Jeg kan ikke lade som ingen ting. Jeg og Gitte Ged fik plukket et par spandfulde. Hun fik de fleste, men jeg fik også en del. Det jeg ikke har lavet om til ketchup, sammen med hyldebærrene, ligger i fryseren.
Jeg ved at både mus og fugle er utroligt glade for tjørn, og det skal være dem vel undt, men de kommer altså til at dele med mig. I forsommeren var der oceaner af kirsebær. Allerede på det tidspunkt bugnede træerne af frugt. Der var faktisk så mange at ikke engang fuglene kunne få bugt med dem. Kirsebærstenene er musene også meget glade for, og de slæber i den grad til bunke. At der samtidig lader til at komme en hel del agern, kan vi allerede nu forudse at vi vel have nogle ualmindeligt velnærede mus rendende rundt i vinter. og for ikke at deres helbred bliver truet, må de helle lade mig få nogen af tjørnebærrene.

Æbler skal der også til når man laver ketchup. Dem har jeg ikke selv i haven, men til gengæld har vores nabo flere end de kan æde sig ud af. Altså, der er det så at jeg kommer ind i billedet. Jeg har nok fået 15-20 kg. Dem jeg ikke har lavet om til ketchup, er kogt til grød, og det vi ikke allerede har spist, ligger i fryseren.

Hvis man ser godt efter, kan man måske fornemme at jeg allerede har plukket af dette træ.

Vindruer har vi også haft en del af. Vi begyndte at gå at spise af dem, men det var en umulig affære. Så jeg plukkede resten. 10 kg. blev det til. De blev øjeblikkeligt lavet om til saft.

Hyben er det også blevet til, vi har en masse på stranden. De blev dog plukket først i august. De er delvist lavet om til marmelade og resten er lagt i fryseren. Jeg har blandet dem med blommer, jeg fik fra nogen herovre. Der fik jeg 6 kg. som jeg har siddet og udstenet. Tonny var en skat og hjalp mig. Jeg har lavet marmelade af nogen af dem og resten er lagt i fryseren.

Rønnebær er en helt anden snak. Dem har vi også fået en del af. Jeg har to træer, men der var også temmelig mange på. Dem jeg ikke har lagt i fryseren, har jeg sammen med naboens æbler, kogt gele af.

Man kan måske fornemme at jeg har lagt temmelig meget i fryseren. Jeg har beslaglagt min lille skabsfryser kun til bær og frugt. Den er så ikke stor nok, så jeg har indtaget en del plads i kummefryseren. Ergo, jeg skal ud at købe en stor skabsfryser. Det er et most, når man bor på en ø, at man har mad i fryseren, men i øjeblikket indeholder min kummefryser 4 stk. Ossobuco, 5 kg oksefars og lidt spæk til leverpostej. Resten er frugt og bær.

Gitte Ged var så rar at udstyre mig med adskillige kg. rødbeder. De jeg havde glas nok til blev syltet. Ingen er dog kommet i fryseren. 🙂