Kartoffelsuppe
500 g. kartofler
1 stor gulerod
1 porre
1 stort løg
1 persillerod med top
1 pastinak
½ tsk. stærk karry
Smør, olie eller margarine
Peber
Salt (Evt. ramsløgssalt)
Grønsagsbouillon
Evt. ½ okse bouillonterning
Revet muskatnød
Vand (så det dækker)
1½ dl. Fløde
Smelt fedstof i en gryde. Det må ikke tage farve.
Skær alle grønsagerne i tern og hæld dem i gryden til fedstoffet. Lad grønsagerne simrer lidt. Det må stadig ikke tage farve. Tag nogle af de pæneste blade fra persillerodstoppen, og hak dem let. Tilsæt de hakkede blade til grønsagerne.
Riv lidt muskatnød og tilsæt det til retten sammen med peber og karry. Der må IKKE tilsættes salt og buillon før kartoflerne er kogt så meget ud som man ønsker. De fleste kartofler koger ikke ud, hvis der er tilsat salt.
Hæld nu vand ved så det dækker. Lad suppen småkoge i ca. 30 til 45 minutter. Hvis kartoflerne ikke koger nok ud, kan man “Hakke” lidt i dem med et piskeris. Jeg kan godt lide at de ikke er kogt helt i smadder.
Nu tilsættes bouillon og salt, og det hele bringes i kog og simrer et par minutter.
Nu tilsættes fløden og det hele skal have et opkog.
Hvis man ikke er til suppe uden kød, kan man f.eks. stege nogle bacontern og spise til, eller man kan hælde bacon og lidt af fedtstoffet i suppen. Det bliver den ikke ringere af.